Det skjer dataangrep hver dag, men det er likevel noen angrep som både er mer omfattende og som har påvirket hundretusenvis av mennesker; både indirekte og direkte.
Mange tenker at hacking/cracking kun er «tenåringsmoro» og som ikke kan ramme annet enn data og internett. Men blant disse angrepene er bla.a. Stuxnet som ødelagte sentrifugene på et atomkraftverk, og lekasjer av informasjon som potensiellt har ruinert mange mennesker.
Disse 9 angrepene jeg nevner her er noen av de mest skremmende de siste 10 årene.
- I 2007 ble et cyber-angrep på 21 dager gjort mot Estland. Det tok ned de fleste sidene til styresmaktene og oppsto visstnok etter fjerningen av en statue fra Sovjet-tiden.
Estland anklaget staten Russland for angrepet, men det senere oppdaget at dette var gjort av russiske hackere uten statsstøtte.
Angrepet var ikke vedvarene og etter de 21 dagene fikk de opp systemene igjen. Selv om dette ikke gjorde den store skaden, så man hvor sårbart vår nye digitale verden kan være. - I 2008 ble det foretatt et angrep med skadelig programvare mot regjeringen i USA. Dette fikk de til å opprette en gruppe dedikert mot å bekjempe cyber-kriminalitet.
Den «usofistikerte» ormen Agent.btz var årsaken. Den hadde kommet inn i systemet til The Secret Internet Protocol Router Network(SIPRNet)og Joint Worldwide Intelligence Communication System (JWICS) via en USB-stick men var ikke i stand til å kommunisere med eieren så det ble ikke stor skade ift. lekkasje av gradert informasjon.
Militæret brukte nærmere 14 måneder på å få fjernet ormen(Operasjon Buckshot Yankee).
- Som tidligere skrevet har vi Stuxnet. Det var et angrep i 2009 foretatt av
USA og Israel mot Iranske atomkraftverk og var første gang et cybervåpen ødelagte fysiske mål.
Det hele startet hos George W. Bush-administrasjonen i 2006 da Bush var engstelig rundt foredling av Uran som Iran prøvde på. (Red.: Foredlet Uran er et steg på veien til Atombombe.)
Så arbeidet satt i gang. Bush gikk av og inn kom Obama, som igjen godkjente angrepet. Det gikk da under navnet «Olympic Games».Og det virket, for bra. Først ble kontrollpanelet til atomreaktoren i Natanz, Iran infisert og etter 13 dager ble viruset aktivert.
Samtidig som Stuxnet fikk sentrifugene til å spinne ukontrollert(så de ødelagte seg selv) viste kontrollpanelet at alt var i skjønneste orden.
Men plutselig forsvant viruset og dukket opp på det offentlige internett. Dermed ble mange maskiner verden over infisert og man kan bare gjette hvilken skade det gjorde(Jeg husker flere snakket om ødelagte harddisker). Dermed ble viruset undersøkt av sikkerhetseksperter og gjorde at «produsenten» ble avslørt.
Om dette hadde gått etter planen, kan man bare gjette hva som hadde skjedd da USA og Israel hadde et annet virus i skjorteermet som potensielt kunne sette hele Irans infrastruktur ut av spill. Dette gikk under operasjon Nitro Zeus.
Verken Irans myndigheter eller ledelsen i atomkraftverker skjønnte de ble utsatt for et cyberangrep før det ble undersøkt av eksperter. De trodde det kun gjaldt inkompetanse. - Men Iran viste cybermuskler i 2012 da de foretok et stort angrep på Saudi Aramco.Iran satt etter sentrifugene ble ødelagt, sammen en stor cyberarmy med budsjett på 20 millioner(USD).Faktisk den fjerde største etter Russland, Kina og USA.
De foretok riktignok noen angrep både på finanssektoren og et vannreservoar i New York, men det største var altså i 2012.
Dette blir sett på som et av verdenshistoriens største cyberangrep, da de ødelagte over 35 000 datamaskiner ved hjelp av en såkalt phising email som en i IT avdelingen klikket på. Dermed var Saudi Arabias statlige oljeselskap og et av verdens største leverandører(Red.: de leverte rundt 10% av verdens olje) skrudd flere tiår tilbake.
Dette fikk virkelig USA til å skjelve i buksene, som dette lekkede Snowden-dokumentet tilsier. - Så, bort fra midtøsten og inn i finansverdenen. I 2013 ble verdens største Bitcoin-børs hacket. Hackerne stakk av med tilsigende den svimlende sum 460 millioner(USD) av verdier(568 nå).
Denne børsen het Mt. Gox og gikk desverre konkurs i begynnelsen av 2014, mye grunnet at de ble frastjålet rundt 850 000 bitcoins. Før angrepet var over 3/4 av markedet hos dem. - I 2014 ble Sony angrepet stort og USA skyldte på Nord-Korea. Detg var første gang de skyldte på en annen nasjon for et cyberangrep. vel og merke offentlig.
Angrepet slettet halve Sonys nettverk samtidig som det lekket tusenvis av personlig info. som email-adresser og personnummer. Det lekket også ut flere ikke utgitte filmer.
Dette resulterte blant annet i at den daværende sjefen, Amy Pascal, sa opp jobben sin og de fjernet filmen «the Interview» fra kinoene.
Verken FBI eller President Obama har kommet med en forklaring på hvorfor de skylder på Nord-Korea. Samtidig nekter Nord-Korea for noen som helst innblanding i saken. - I 2015 ble USAs Office of Personnel Management(OPM) hacket. Ommlag 21 millioner mennesker ble skadelidende.
I USA må alle som trenger å se personlig opplysninger og gradert info. fylle ut et skjema som inneholder mye person- og passopplysninger.
Disse ble stjålet og havnet på andre hender. I tillegg til at disse opplysningene fortsetter å utgjøre sjanse for ID-tyveri, måtte også Direktør gå av. - Om så ikke var nok bla «utroskapsnettstedet» Ashley Madison hacket samme år(2015).
Hackerne stjal personlig info. om brukere og samtidig samlet de info. om nettstedet. De tok deretter kontakt med nettstedets eiere, Avid Life Media, for deretter å true med å del denne informasjonen mot at de stengte siden.
ALM sa nei.
Så hackerne gjorde som de sa og delt informasjonen. Det ble et utrolig rabalder og ledelsen måtte gå, nettstedet lagt ned og en stor rettsak mot dem, for å ikke snakke om brukerne. Det ble rapportert skilsmisser, offentlig ydmykelse og til og med selvmord.
I tillegg kunne brukerne registrere seg med en hvilken som helst emailadresse så utenforstående ble også dratt inn. 16 brukere brukte f.eks. emailen til USAs president- - Denne siste saken er egentlig fra 2013, men påvirker presidentvalget i USA i 2016. Hackeren det er snakk om her kalles Guccifer og er fra Romania.
I 2013 fikk Guccifer tilgang til emailen til Sydney Blumenthal, i Hillary Clintons krets. Deretter fant han korrespondanser til noe som viste seg å være Clintons privat email fra den gangen hun var Secretary of state.
Clinton hadde en god ledelse ift. Donald Tump, men etter disse korrespondansene om bl.a. Benghazi ble presidentkampen mye mer utjevnet.Den 44-årige rumeneren Marcel Lazar aka. Guccifer ble arrestert 22. januar i 2014 og fikk nylig sin dom(red. aug./sept. 2016) og ble skrevet om i digi.no(ekstern lenke).
Referanser:
- Techinsider.io
- Gawker.com
- Cbc.ca
- The Intercept
- money.cnn.com