Bluetooth har fått navnet sitt fra vikingkongen Harald Blåtann. Hadde han bare visst..
Fra Harald Blåtann til trådløs teknologirevolusjon
I 1989 satt Ericsson ned en gruppe til å utvikle en teknologi for å overføre lyd trådløst til bl.a. hodetelefoner fra mobiltelefonen. Til nå hadde man brukt datakabelstandarden RS-232 og enkelte andre ‘dingser’. I tillegg ble det forbudt i mange land å snakke direkte i mobiltlf. mens man kjørte bil, så behovet var helt klart der.
Oppfinnerne mente at kong Harald Blåtann var en stor diplomat, han samlet Danmark til et rike og fikk fiender til å snakke sammen. Det var Ericssons mål også. Å samle trådløs kortholdskommunikasjon til ett rike. Logoen er også satt sammen av runene for H () og B ().
I 1994 så den første versjonen av bluetooth dagens lys. Trådløsforbindelse mellom mobil og handsfree var opprettet 🙂
Ericsson så med en gang at for at det skulle bli fart i sakene måtte det samarbeid til. Så de samlet en gruppe bedrifter med interesse for kortholdsradio. Så, i 1998 ble Bluetooth – Special Interest Group(SIG) etablert av Ericsson som hadde fått med seg Intel, Nokia, Toshiba og IBM. Allerede ved årsskiftet samme år hadde foreningen 400 medlemmer. I dag har den nesten 25 000.
Så bluetooth er med andre ord ikke eid av én enkelt bedrift.
Versjon 1.0 kom i 1999 med en hastighet på 1 Mbit/s og en rekkevidde på 10 meter.
I 2000 kom den første mobilen med bluetooth versjon 1.0 innebygget og håndfrisett.
I 2002 ble det lansert 500 produkter med støttet for bluetooth, bl.a. tastatur og mus.
I 2004 kom versjon 2.0 med Enhanced Data Rate(EDR) og hastigheten gikk kraftig opp, til 3 Mbit/s.
Versjon 2.1 kom i 2007 og bidro til mye bedre sikkerhet.
2 år etter, i 2009, kom versjon 3.0 med HS for å få høyere fart. HS – High Speed er en mekanisme som bruker Bluetooth til å koble opp wifi. Det ga en hastighet på opptil 24 Mbit/s, men standarden ble aldri brukt.
I 2011 kom BT versjon 4.0 med støtte for LE – Low Energy eller BT Smart, som tillot enheter med ekstremt lavt energiforbruk å koble seg opp. Det skal óg gi mulighet til oppkobling mot smarte hjem, smarte biler og andre smarte dingser.