Om du må ta en omstart på ruteren din ofte eller har dårlige signaler i noen deler av huset, kan dette skyldes brukerfeil. Selvfølgelig kan noe av dette skyldes din internett-leverandør.
For å gjøre forholdene best mulig for et stabilt og raskt internett via wifi finnes mange utbedringer, så her får du 7 av dem.
-
Skaff deg en ruter som støtter IEE 802.11n/ac.
Dette er faktisk det eneste punktet som koster.
IEE 802.11n blir også kalt Wireless N på folkemunne så det er nok dette som står på esken. n-standarden har en hastighet på 600 Mbit/s og en økt sikkerhet i forhold til de eldre a, b, c og g. Ac skal i teorien takle opp til 1,7 Gbit/s Kjøper du ny ruter idag støtter denne mest sannsynlig alle 6 standarder, men det er alltid lurt å dobbeltsjekke. -
Viktigheten av plassering.
De fleste plasserer ruteren i et hjørne, gjerne på gulvet for bl.a. å gjemme den litt bort. Du kan med stor fordel plassere den høyt og gjerne så sentralt som mulig med fritt rom alle veier. Signalene sprer seg best til alle kanter og nedover.
Trådløse signaler går enkelt gjennom tre, gips og nyere isolasjon, men likevevel kan noe hus by på problemer. F.eks. om man har rom med metalliske objekter i veggene. -
Unngå naboens frekvens
Bor du f.eks. på et boligfelt, er det nok flere andre trådløse nett der. Disse kan potensielt forstyrre signalene dine.
Om du logger på ruteren din kan du lett endre dette.
Vil du se hvilken frekvens andre rundt deg bruker, kan du f.eks. laste ned inSSIDer, acrylic wifi, Homedale, Lizard eller Meraki WiFi Stumbler. -
Vær på vakt for frekvenstyver.
De fleste trådløse rutere sender på 2,4 GHz-båndet. Dette gjør også mange andre teknologier. Jeg kan nevne bluetooth, mikrobølgeovner og trådløse telefoner. Det kan hjelpe stort bare å flytte disse vekk fra hverandre, men plages du fortsatt med det finnes dual band rutere.
Disse sender både på 2,4 GHz og 5 GHz. Høyere frekvens gir en lavere rekkevidde, men å gå over på 5 GHz kan gi stort utbytte. Dessuten kan du jo bare switche tilbake om du skal på terassen eller i garasjen 😉 -
Snyltere er no-no.
Passordbeskyttelse med kryptering som WEP, WPA og WPA2 holder mange ute, men det kan forbigås. WEP er den enkleste å forbigå, og WPA2 er den sterkeste.
På de fleste rutere kan du også logge på for å se hvem som er pålogget. Er det ukjente her, kan du lett kaste de ut. -
Antenneforsterker.
Du får kjøpt billige antennforsterkere, men du kan enkelt lage en «parabol» selv med sølvpapir. Jeg printet antenneforsterkere med 3d-printer og dermed kledde de med sølvpapir, som et eksempel.
-
Hack ruteren din.
Dette er en litt mer avansert metode, men fullt mulig for de fleste. Den innebygde programvaren er ofte begrensene så man kan fritt finne og installere ny og bedre firmware.
Denne artikkelen omhandler kun rutere for privatmarkedet. Rutere for bedriftsmarkedet kan både gi mer stabilitet og hastighet, men prisen er deretter. Disse får komme i en senere artikkel.